Voor amper 10cm enkele meters Wc-papier nodig – Interview (2009)

19 november werd in 2001 uitgeroepen tot Wereld Toiletdag door de Internationale Wereld Toilet Organisatie te Singapore. Met deze jaarlijkse herdenking wil deze non-profit organisatie aandacht vragen voor het algemene belang van toiletten. Miljoenen mensen in de wereld hebben geen toegang tot proper sanitair. In België beschikt ieder huishouden over één of meerdere toiletten maar eens men zich buiten het huis begeeft is het vaak niet zo evident om een proper toilet te vinden. Zelfs wanneer men naar een concert, een festival of een dancing gaat, waar de toiletten vaak tegen betaling worden aangeboden, kunt men niet altijd rekenen op een propere Wc. De eigenaar van de dancing ‘Place2Party', Luc Windels heeft een oplossing bedacht voor dit ongemak. Hij is trots over zijn inspanningen om het toiletcomfort voor zijn klanten te verbeteren. ‘Sinds januari 2009 heb ik de toiletten voor mijn klanten gratis gemaakt. Recent heb ik mijn collega, de manager van de ‘DJ's' een discotheek in Kuurne hetzelfde voorgesteld. Hij heeft goed begrepen dat mijn toiletpolitiek voordeliger en klantvriendelijker is'.

Door Baharak Bashar|Torhout 2009

‘Sinds oktober 2007 ben ik de eigenaar van de discotheek ‘Place2Party', te Torhout. Toen ik deze zaak overnam, was het sanitair betalend en kostte 30 cent per toiletbeurt. Twee Wc-madammen onderhielden de toiletten en kregen een uurloon. Toch merkte ik dat de kosten voor het onderhouden van de toiletten niet in evenwicht waren met de inkomsten van het toiletgebruik. Per zaterdag brachten de toiletten ongeveer 200 tot 300 euro op terwijl het loon van de twee toiletmadammen mij 180 euro kostte. Zelfs dan kreeg ik soms nog klachten dat de toiletten niet proper waren. Ik denk dat wanneer men bezig is met geld te ontvangen, men de toiletten niet nauwlettend genoeg kan onderhouden. ‘Place2Party' is elke zaterdag open tussen 9u30 ‘s avonds en 6u30 ‘s ochtends. Op de piekavonden kan de zaak meer dan personen aan. Iedere zaterdag wordt er ongeveer 10m 3 water door de buizen gespoeld. Ik spreek dan nog niet over de kosten van het onderhoudmateriaal, personeel, leegmaken van de beerput, het regelmatig ontstoppen van vooral de damestoiletten en het Wc-papiergebruik. Soms vraag ik me af waarom de vrouwen voor een ‘poesje' van amper 10cm enkele meters Wc-papier nodig hebben. Bovendien zijn het altijd de vrouwentoiletten die verstopt raken. De reden van de verstoppingen zijn de grote luiers die door de wc-buis geforceerd worden. Zelfs met een hogedrukreiniger van 180 bar kan ik ze niet door de buizen krijgen. Ik verdenk vooral de (zwaarlijvige) vrouwen die aan incontinentie leiden. Als ik er zo een betrap, komt ze mijn zaak niet meer binnen. Maar hoe betrap je zo iets? Door in hun poepje te knijpen?!
Aan het eind van de rit waren de wc's een verlieslatend post en er moest dringend iets aan gebeuren. In januari 2009 ben ik op het idee gekomen om mijn ingang met 1 euro op te slaan. De leden betalen nu 5 euro i.p.v. 4 euro ingang. Ze komen de dancing binnen en kunnen de ganse avond gratis van de toiletten gebruik maken. Dat systeem heeft heel veel voordelen. Ten eerste de klanten zijn tevreden dat ze vlot de toiletten kunnen gebruiken. Ten tweede de toiletdame hoeft niet op haar poepje te zitten om geld te ontvangen,  het enige wat ze moet doen is de toiletten onderhouden. Tenslotte zijn mijn toiletten nu niet meer verlieslatend. Toen de toiletten betalend waren, gingen vooral veel mannen buiten op de parking van de discotheek of in de portieren wildplassen. Nu gebeurt dat niet meer. Sinds ik de toiletten heb gratis gemaakt, krijg ik veel complementen. Wist je dat er in sommige discotheken, zoals in Oelegem, tot 2 euro wordt gevraagd per toiletbeurt?'


De ‘Place2Party' is een voorbeeld van een doordacht toiletbeleid dat zowel voordelig is voor de gebruikers, de dienstverlener en de uitbater. Door het gebrek aan een duidelijke wetgeving vragen sommige uitbaters van warenhuizen, horecazaken en dancings geld voor het gebruik van hun sanitair, ongeacht of de gebruikers al dan niet in hun zaak consumeren. Bij wet zijn de horecazaken verplicht om één toilet per 25 bezoekers te hebben. Er wordt echter niets vermeld of het toiletgebruik gratis zou moeten zijn.